Değerli Basın Emekçileri;
Ülkemizde son 10 yıldır yürütülmekte olan yanlış ve hatalı politikalar sebebiyle işsizlik her geçen gün artmaktadır. Bu yanlış ve hatalı politikalardan en fazla bu ülkenin gençleri etkilenmekte, bu etkinin sonuçlarını da sert bir şekilde yaşamaktadırlar. Ülkemizdeki genç nüfusun yüzde %40’a yakını işsizliğin meydana getirdiği sosyo-ekonomik tahribatlar nedeniyle toplumsal rollerini yerine getiremedikleri fikriyle karamsarlığa ve geleceğe dair ciddi umutsuzluğa kapılmış durumdadırlar. İş gücü piyasasına girmeye çalışan gençlerin aldıkları eğitime uygun iş bulamama, çalışmak zorunda oldukları işlerden beklentilerini karşılayamamaları gelecek kaygılarını arttırmaktadır.
Geçtiğimiz yıllarda bölgemiz özelinde iş bulamayıp batı illerine göç eden gençlerimiz, bugün ülkesinden de umudunu kesmiş ve yurt dışına çıkabilmenin yollarını aramaktadır. Siyasi iktidarın çoğu zaman politikasızlıkla eşdeğer gördüğümüz mevcut politikaların yetersiz olduğu aşikardır. Bu politikasızlığın doğrudan sonuçları ise gençlerin hayatlarında karşılığını bulmaktadır. Yeni bir hayata adım atmak için ihtiyaç duydukları umuttan yoksun olan bu ülkenin gençleri, iş bulamamakta, yeni bir hayat kuramamakta ve daha da önemlisi artık ülkelerinden kaçmanın yollarını aramaktadırlar.
Türkiye’de bugün, her dört gençten biri ne yazık ki ne okulda ne de işte... Bu durumun karşılığında hayatımıza “Ev Genci” diye bir kavram girmiş bulunmaktadır.
En son açıklanan makyajlı TÜİK verilerine göre;
Türkiye geneli işsizlik oranı %13.9 iken, genç işsizlik oranı %25.6 olarak tespit edilmiştir. Yine Güncel TÜİK verilerine göre, bölgemizde bulunan iller, işsizlik ve aktif işgücüne katılım oranlarında maalesef ülkemiz bazında ilk sıralarda gelmektedir. Başkanlığımızca İş-Kur ile şifaen yapılan görüşmelerde sadece ilimiz Diyarbakır’da İş-Kur’a yapılan başvuruların 100.000-150.000 aralığında olduğu ifade edilmiştir..
Siyasi iktidar ülkeyi farklı gündemlerle boğmayı bir tarafa bırakıp, ortaya çıkan bu tablonun ne kadar ciddi olduğunu görmeli ve bunun hesabını tüm ülke gençlerine vermelidir.
Türkiye genelinde açıklanan %25.6 işsizlik oranı maalesef bölgemiz bazında daha yüksek rakamlara çıkmaktadır. Bölgemizdeki genç istihdamın Türkiye ortalamasına endekslendiği haliyle mevcut oluşan oranın endişelendirecek boyutta olması DEVA Gençliği olarak bizi ciddi anlamda kaygılandırmaktadır.
Bölge ekonomisinin iyi tahlil edilmesi ve ihtiyaca göre bölgesel ekonomik reformların yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Bölgemiz ekonomisinin Cumhuriyetimizin kuruluşundan bu yana yaşadığı sorun ve sıkıntılar bir yana özellikle 6-8 Ekim 2014 tarihinde yaşanan toplumsal olaylar, akabinde 2015-2016 yıllarında şehir merkezlerindeki hendek ve çatışma olaylarına istinaden mülki idarelerce alınan sokağa çıkma yasağı kararları ve son olarak COVİD-19 Pandemisi bölgemiz ekonomisinin son yıllarda tabiri caizse nefes almasını engellemiş ve yaşanan olaylar sosyo-ekonomik açıdan derin yaralar bırakmıştır.
30 Haziranda son bulan işten çıkarma yasağı ve kısa çalışma ödeneğinin sona ermesiyle 2 Milyon 173 Bin vatandaşımız işsiz kalma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Bu durum daha da zor günlerin bizleri beklediğini işaret etmektedir.
Başkanlığımızca gerek kurum ve kuruluşlar ile sivil toplum örgütleri gerekse de vatandaşlarla yapılan görüşmelerde sorunlara ilişkin çözüm önerileri, beklentiler, tavsiyeler tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu anlamda;
- Kamu bankaları aracılığıyla basit ve sadece kısa vadede borçlanmaya sebep olacak düşük meblağdaki kredi paketlerinden ziyade üreticiyi, tarımı, hayvancılığı, sanayiyi teşvik edecek istihdam kaynaklı kapsamlı ekonomik paketlerin ilimiz ve bölgemiz açısından bir an önce hayata geçirilmesinin elzem olduğu,
- Kısa çalışma ödeneği ve işten çıkarma yasağının Pandemi süresince devam ettirilmesi,
- Esnaf ve işletmecilerin bankalara olan borçları bariz bir şekilde artmışken faiz oranlarındaki artışların birinci gündem maddesi yapılarak esnaf ve işletmelere düşük faizli ve ileri dönem ödemeli kredi kolaylığı sağlanmasının gerekli olduğu,
- Devlet tarafından bölgemiz özelinde uygulanan güvenlikçi politikaların gözden geçirilmesi gerektiği, hukuk alanında yapılacak reformlarla özgürlük ve refah ortamının sağlanmaya çalışılması gerektiği belirlenmiştir.
Gençlerimizin aktif iş gücü programlarından daha fazla yararlanmasını sağlayarak niteliklerini ve becerilerini arttıracak; kendi işini kurmak isteyenlere verilen girişimcilik desteklerini, fırsat eşitliği ve etkinliği sağlayacak şekilde gözden geçirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Zira, ülkemiz açısından uzun vadede en önemli tehlikelerden birinin genç işsizliği olduğunu hele ki okuyan genç işsizlik oranının gün geçtikçe arttığını açık ve net bir şekilde görüyoruz.
DEVA Partisi, genç nüfusumuzu ülkemizin en değerli varlığı ve serveti olarak görmektedir. Gençlerimizin özgüveni yüksek, geleceğe güvenle bakan, algıları açık, dünyayla entegre olmuş üretken bireyler olmalarını temel hedefimiz olarak görüyoruz.
Gençliğimizin hak ettiği onurlu ve haysiyetli bir yaşama kavuşmaları ve geleceğe daha umutla bakabilecek yarınlar inşa etmek amacıyla tüm gücümüzle çalışacağımızı buradan yüksek sesle dile getiriyoruz.
Gençlerin, ülkede yaşananlara kayıtsız kalmalarını isteyip 3 maymun oynayanlara inat şunları ifade ediyoruz:
Görmemizi istemediklerini göreceğiz,
Duymamızı istemediklerini duyacağız,
Bilmemizi istemedikleri her şeyi bileceğiz.
Bu ülkenin onurlu ve haysiyet sahibi gençleri olarak korkmadan konuşacağız, konuşacağız, konuşacağız.
DEVA PARTİSİ DİYARBAKIR İL GENÇLİK ÇALIŞMALARI BAŞKANLIĞI
Yücel KARADAŞ